Bioelektrochemische cel

Het uitbreiden van het productportfolio met innovatieve elektrochemische cellen is onderdeel van Magneto’s strategie. Eén van deze innovatieve elektrochemische cellen is de bioelektrochemische cel (BEC). BECs zijn cellen waarin elektrochemisch actieve bacteriën een (an)organische elektrondonor oxideren aan de anode. Magneto is al sinds 2004 actief op het gebied van R&D van deze systemen, in samenwerking met strategische onderzoekspartners zoals Wetsus en Wageningen Universiteit.

Sinds april 2012 participeert Magneto in het EU onderzoeksproject ‘BioelectroMET’. Het doel van dit project is om een BEC te ontwikkelen voor de terugwinning van metalen uit processtromen middels het gebruik van elektrondonoren die on-site aanwezig zijn. Dergelijke processtromen zijn bijvoorbeeld te vinden bij mijnen en in de metallurgische industrie.

Sinds september 2012 participeert Magneto in het EU onderzoeksproject ‘ValuefromUrine’. Binnen dit project wordt een nieuw systeem ontwikkeld voor de decentrale behandeling van urine. Magneto ontwikkelt en produceert de BEC die onderdeel is van dit systeem. Met de BEC is het mogelijk om elektriciteit te produceren uit urine. Momenteel loopt er een pilot BEC op urine bij het waterschapsgebouw in Leeuwarden (zie foto).

Voor meer info kunt u contact opnemen met Adriaan Jeremiasse.