Elektroplating

In de elektroplating-industrie worden onze anoden gebruikt voor:

  • Galvaniseren (verzinken), waaronder bandverzinken
  • Opbrengen van edelmetaal (goud, zilver, palladium, etc.)
  • Hardverchromen
  • Vernikkelen
  • Vertinnen
  • Verkoperen, productie & behandeling van koperfolie en printplaten
  • Anodiseren van aluminium in liquid-contact-cells

Het principe van metaalplating is voor alle toepassingen vrijwel gelijk. Het uit te platen metaal is in opgeloste vorm in de elektrolyt aanwezig, en het object waarop het metaal neer moet slaan wordt kathodisch geschakeld. Aan het oppervlak van de anode wordt als tegenreactie van het neerslaan voornamelijk zuurstof gevormd.

Het voordeel van inerte Titaan-anoden boven niet-inerte anoden zoals b.v. Grafietanoden is dat de anode-kathode afstand gedurende de levensduur van de anoden constant blijft. Dit heeft een constant voltage en een gelijkmatige productkwaliteit tot gevolg.Behalve anoden van Titaan en Grafiet, wordt ook wel Lood als anodemateriaal gebruikt. Het Lood dat tijdens de elektrolyse in oplossing gaat, levert vanuit milieutechnisch oogpunt grote problemen op - problemen, die door het gebruik van inerte Titaan-anoden kunnen worden vermeden.

Een bijkomend voordeel van Titaan-anoden is dat het basismateriaal kan worden hergebruikt. Wanneer het einde van de levensduur is bereikt, kunnen de anoden na te zijn gereinigd en eventueel gerepareerd weer opnieuw door MAGNETO special anodes B.V. van een Platinum-, KERAMOX®- of Iridium Mixed Metal Oxides-coating worden voorzien.

In de lithografische industrie is geanodiseerd aluminium een veelgebruikte grondstof. In plaats van het aanbrengen van een laagje metaal, wordt bij het anodiseren van aluminium het bovenste laagje aluminium geoxideerd waardoor er een betere hechting plaatsvindt van de benodigde lichtgevoelige coatings.

Omdat het assortiment aan producten dat bij de diverse metaal plating wordt geproduceerd uiteenloopt van sieraden die in kleine batches worden geproduceerd tot het volcontinue verzinken of vertinnen van staalband, is ook het aantal verschillende anoden enorm groot.

In onze eigen mechanische werkplaats en met behulp van vaste toeleveranciers zijn wij in staat om de meest uiteenlopende anoden te produceren.